Promocija romana „1934.” Radovana Vlahovića u Mokrinu

Promocija romana „1934.” Radovana Vlahovića (nastavak romana „Bapa”, knjiga druga), u izdanju Banatskog kulturnog centra, održaće se u petak 2. februara 2018. godine od 19 časova u Mesnoj biblioteci Miroslav Antić u Mokrinu (ogranak Narodne biblioteke Jovan PopovićKikinda).

  

O romanima će govoriti: Marija Tanackov, Dunja Brkin Trifunović, Darinka Maljugić, Senka Vlahović i autor.

„Roman 1934. drugi je nastavak epopeje o banatskoj porodici Popov, tačnije o paoru Branku Popovu Bapi iz sela Dragutinova kod Kikinde, njegovim ukućanima, komšijama, suseljanima i uopšte o Banatu kroz dvadeseti vek. Vlahovićevo književno delo predstavlja, između ostalog, istoriju jedne porodice, jednog podneblja, jedne kulture, konačno istoriju jednog načina života i jedne životne filozofije. Autor je ovim književnim poduhvatom sačuvao od zaborava jedan svet koji je takoreći na umoru, kojem preti potpuni nestanak. Sačuvan je u ovoj prozi specifičan jezik, običaji, kultura, ali i mnoge istorijske činjenice koje su piscu poslužile za izgradnju karakteristične, književne fikcije. Njegov Bapa, prosti banatski seljak, svedok je mnogih istorijskih previranja tog doba. On je čovek koji voli da se drži po strani od istorije, ideologije i politike, ali one često dolaze i traže svoj danak čak i od njega koji se trudi da im ne duguje ništa.” (Bojan Samson) 

„Od zemlje smo postali, od zemlje živimo, govorio je Branko, a u zemlju ćemo i da završimo, to je naša sudbina. Zemlja. Sve drugo bude i prođe, al’ usta uvek ’leba ištu. Za nas seljake furtom ima posla i mi nikad nismo dokoni. Naučili smo da radimo, da imamo, i to što imamo da je naše, i nikad se nismo otimali i gramzili s tuđim da raspolažemo.” (odlomak)

Urednik romana „1934.” je Simon Grabovac, a recenzenti su prof. dr Gojko Tešić i Franja Petrinović.

Roman izašao je iz štampe krajem 2017, a do sada su održane promocije u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu, u Narodnom muzeju u Zrenjaninu, Biblioteci Danilo Kiš u Vrbasu i Narodnoj biblioteci Jovan Popović” u Kikindi. Nakon Mokrina, slede promocije u Bašaidu, Novom Bečeju, Vršcu, Kovačici, Srbobranu...