Ivana Papeš Bogosavljev: „Nebo je svuda iste boje”


Ivana Papeš Bogosavljev je pesnikinja trenutka i nadahnuća. Tako bih počeo ovu moju impresiju o knjizi pesama pod nazivom „Nebo je svuda iste boje” koju za Vas, poštovani prijatelji, danas iščitavam sa željom da Vam približim, pomalo prozaično, ono o čemu naša pesnikinja peva.
Ivani Papeš Bogosavljev je ovo treća knjiga, a druga knjiga pesama, gde ona ostaje na fonu svog ranijeg pevanja, ali i unosi mnoštvo novih pesničkih slika koje se u ovoj knjizi odlikuju koliko pevanjem, toliko i promišljanjem života i sveta oko sebe. Njena lirska junakinja svesna svoje mnogolikosti i složenosti svog karaktera, u svetu koji je prolazan i nepredvidiv a ipak tako očaravajuće zavodljiv i lep, lista pred nama svoj poetski intimni dnevnik sačinjen od mnoštva stilskih figura i glasno, kao da recituje, razmišlja, a usput, kako za sebe tako i za nas, promišlja talase proživljenog, sanjanog, ostvarenog, neostvarenog, voljenog, nevoljenog, lepog, ružnog, nižući pesmu za pesmom, kako bi izvela na čistinu mnoštvo nedoumica koje su njene lične, ali i nedoumica čoveka trećeg milenija koji se u životu našao kao na vetrometini između oluja svetova i ponuda mogućnosti kako da ga proživi.
Ivanina junakinja je hrabra i ranjiva, mudra i hipersenzibilna, raspevana i tužna, nadrealna i umrežena, jednom rečju: ona je celi jedan poetski univerzum koji sublimira proživljeno, prekognicira buduće i niveliše sadašnje, pevajući čas rimom, čas slobodnim stihom, u cilju da oslobađajući melodiju, pesmu duh uznese do nadnaravnih visina.
„Ja samo uz vetar umem hodati”, kaže na jednom mestu junakinja Ivaninih pesama.
Knjiga se sastoji od četiri, tematski dobro raspoređena i grupisana ciklusa pesama, kojima Ivana Papeš Bogosavljev ispisuje svoju sadašnju književnu junakinju, a pesme su najčešće raspoređene po strofama kako bi se odvajale poetske misli i celine, a ujedno i da se se napravi mala dramska pauza kod čitanja i govorenja stihova.
Prvi ciklus nosi naziv „Bajka”, a u pesmi „Sama” pesnikinja nam kaže:

„Bajka sam koju ni sama ne razumem,
kako bi me ti mogao razumeti?”

a onda u pesmi „Drugačija” dodaje:

„Zato ne dam da me slome,
umem sama na promaji stajati.”

Mnogo toga u našim životima ne možemo razumeti, kao ni u svetu oko nas, govori nam junakinja Ivaninih pesama, ali isto tako izražava i hrabrost i srčanost da prihvati nepoznato, da se suoči i sa najvećim strahovima koje to nepoznato sa sobom nosi i da, prihvatajući život sa osmehom, smelo korača dalje.
U ciklusu pesama pod nazivom „Nevesta”, autorka nam otvara svoj  svet čula i svoju korespodenciju sa animusom. A na jednom mestu u pesmi „Pisaću” ona kaže:

„Pisaću ti o svetovima koje sam pohodila,
o leptirima koji žive jednim dahom
i umirući se vole.”

Ljubav, smrt, čežnja, neverstvo, igra, a uza sve strast, dominantni su u ovom ciklusu gde pesnikinja u pesmi „Nevesta” kaže:

„Probudi usnule anđele u meni”,

a onda u pesmi „Rastanak” ona kaže:

„Ne želim više biti ovde
na izlizanim padinama tvog srca,
sa kojih bih u ponor
mogla za čas.”

Pesnički subjekt Ivane Papeš ne pristaje na površnu zavodljivost ljubavi, ne pristaje na flert i koketeriju, ona od animusa traži ljubav koja nosi u sebi onu vatru večnosti kojom su ovenčani koji se vole vanvremeno.
Treći ciklus pesama nosi naziv „Vama koji ste uvek tu” i govori nam pesničkim jezikom o onima koji su autorki najmiliji i kojima se ona bezrezevno daje i od kojih prima ljubav, energiju i poštovanje. U ovom ciklusu su pesme o: baki, mami, tati, sestri, sinu, mužu, Desanki Maksimović, koja je Ivani omiljena pesnikinja, ali i pesma o čokoladi.
Poslednji ciklus nosi naziv „Prolaznost”, a u istoimenoj pesmi Ivanina junakinja nam kaže:

„A život prolazi,
odmotava se kao klupko vune,
protiče i otiče
kao duboka uzburkana reka...”.

Nakon ovih stihova i ne treba ništa govoriti, već samo jednostavno reći: Bravo, Ivana!