Todora Škoro: „Bezdomice”


Poezija je opredmećeni duhovni život, putovanje, preumnjavanje pesnika, ali i samospoznaja slikana rečima, u stihu koji je nevidljivo stpenište kojim se penjemo ka duhovnim visinama u kojima tražimo odmorište za naše zamorene traganjem snove.

Nova knjiga pesama Bezdomice” Todore Škoro, vrsne pesnikinje iz Beograda, kao nagrada za pobedu na konkursu za najbolju pesmu na 7. evropskom Fejsbuk pesničkom festivalu je pred nama, čitaocima i tumačima.

Todora piše slobodnim stihom i njen pesnički subjekt je narator njenih pesama i glasnogovornik unutrašnjih damara koje pesnikinja proživljava u vremenima kad se smenjuju drugi i treći milenij. Kad se stvarnost otela iz ruku čestitog čoveka humanizma i postala oruđe u rukama lihvara, ratnih profitera i ološa što destrukciju nameću kao model življenja iz kad pojedinac mora da beži, ostavljajući za sobom, kao lasta, gnezda već svijena seleći se u druga uvek tuđa gnezda.

Knjiga Bezdomice” Todore Škoro je jedan ogromni anti-ratni krik i vapaj koji tutnji, ječi i prolama se od biblijskih vremena do dana današnjeg. Bezdomice” su knjiga koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Oni koji imaju svoj dom, shvataju da u njemu, u svetu lokalnih ratova, mržnji i stalnih tenzija, nikada nisu sigurni, a oni koji su se sklanjali pred pogromom poslednjih ratova na prostorima bivše Jugoslavije samo iznova sebi i drugim potvrđuju sveopšti haos i nesigurnost koja je zahvatila modernog čoveka trećeg milenija.

Bezdomice” su takođe i jedna snažna elegija za zavičajem u kom su ostale najlepše slike koje nosimo uklesane u sećanju dok lutamo tražeći mesta za sebe po tuđim zavičajima, po tuđim gradovima i selima, a sve u želji da iznova osetimo lepotu, snagu i toplinu ognjišta koje greje dušu i uznosi duh.

U knjizi pesama Bezdomice” kao i u drugim njenim knjigama, Todora Škoro udomljuje i materijalizuje sopstveni duh i tako sebi, a i svetu oko sebe, otkriva, čitavog života, tajnu večne upitanosti i lutanja kazujući svoju stalnu adresu u srpskoj književnosti.