Slobodan Suvajdžić: „Tajno ruže u mirise zašle”


Slobodan Suvajdžić, srpski pesnik koji već više od četiri decenije živi i stvara u Ruskom Selu, je jedna veoma neobična pojava u našoj zavičajnoj književnosti. Kao mlad pesnik pojavio se prvi put kao autor u radničkim novinama, da bi potom objavljivao u okviru Književnog kluba „Stav”, a povremeno se javljao i u našoj lokalnoj periodici sa svojim pesmama. Njegova knjiga poezije pod naslovom „Anđeli i heruvimi” naišla je na pozitivnu percepciju književne publike i lokalne književne kritike, a Slobodan nam se sada javlja sa zbirkom dečijih pesama „Tajno ruže u mirise zašle”.

Za razliku od pesnika bukača i galamdžija, i za za razliku od pesnika i pesnikinja laktaroša u našem lokalu, Slobodan Suvajdžić je pesnik koji je u spoljašnjem svetu teško vidljiv i gotovo je nenametljiv, a tišina i mir, kojim je sebe okružio u kući prijatelja koju je dobio na korišćenje u Ruskom Selu, otvaraju nam jednu starovremensku, idiličnu i mitsku sliku o pesniku koji živi siromašno i gotovo neprimetno za širu društvenu zajednicu, ali o pesniku koji živi veoma bogatim duhovnim životom.

Slobodan Suvajdžić, budući da je jedno vreme imao problema sa očima, poslednjih godina je u prilici da svoje stihove prvo duhovno vidi, a tek onda da ih zapiše. Tu me je setio na pesnike nadrealiste koji su sanjali svoje stihove.

Knjiga pesama za decu „Tajno ruže u mirise zašle” se sastoji od tri ciklusa koji su sinhronizovani na jedan vispren i umetnički način u čitavu zbirku, tako da se pred našim najmlađim čitaocima (a može se reći i slušaocima, jer knjiga je pogodna i za decu u predškolskom uzrastu) zaista otvara kao jedna predivna ruža i cvet koji mami ne samo mirisom, već i pesničkim slikama ritmom i rimom, a ponajviše temama kojima se pesnik bavi.

Prvi ciklus nosi naziv „Ako je ljubav” i govori nam o ljubavi na način na koji je deca doživljavaju, ali i na način kako odrasli vide da najmlađi to čine. U pesmi iz istoimenog ciklusa „Ako je ljubav”, pesnik kaže:



Javno dve se sudarile čarke

tajno ruže u mirise zašle

sa usana prokapale varke
poljupcima puteve pronašle.


Dakle, pesnik nam u ovoj strofi pokazuje da se u mladosti o ljubavi taji, da se deca stide da o njoj govore, a isto tako nam govori i da se sve ono što je tajno i snevano jednoga dana završi čulnim doživljajem, dakle poljupcem.

U drugom ciklusu koji nosi naziv „Ispod duge” pesnik nam u pesmi „Divna šara od atara” kaže:



Letnjim putem kada kreneš

nanizane pređeš duži,

pa iz loga zeku preneš
nad glavom ti soko kruži.


U ovoj, a i u ostalim pesmama, pesnik Slobodan Suvajdžić deci otvara slike prirode zavičajnog Banata, i kroz rimovane stihove im, na jedan umešan i melodičan način, dočarava svet i lepotu zavičajne prirode. 

Treći ciklus nosi naziv „Nešto se šuška” i u njemu u pesmi „Stari znanci” Slobodan kaže:



Stigli su nam stari znanci

kao dukat žuti rezanci.



Pored pesama o hrani, pesnik nam govori o svakodnevnom životu, o stvarima, pojavama, o biljkama, domaćim životinjama, o insektima, o vremenu i nebeskim telima, koristeći uvek pesmu kao jedan od najboljih i od najlakše pamtljivih oblika kazivanja da se deca nečem poduče. Pesme Slobodana Suvajdžića su bliske dečijem svetu, i svojom razigranošću i raspevanošću se nude njihovoj mašti da što bolje spoznaju i upoznaju svet oko sebe.

Čestitam autoru, a i budućim čitaocima i slušaocima ove prelepe knjige.