Za prvi rođendan „Pesničke republike”


Poštovai prijatelji, pred vama je zbornik radova pesnika sa prvog rođendana „Pesničke republike” koji se održao 25. novembra 2017. godine u prostorijama Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu. Sledeći demokratske principe Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala, kako je i u Ustavu „Pesničke republike” zacrtano, pesnici, državljani „Pesničke republike” bili su u prilici da javno govore svoje stihove jedni pred drugima i pred publikom, i tako potvrđuju svoje pesničko „ja” i svoje državljanstvo u ovoj, po svemu virtuelnoj a stvarnoj „Pesničkoj republici”. Stihovi koji su pred Vama, dragi čitaoci, su poređani abecednim redom, bez ikakavih proceduralnih i poetičkih pretenzija koji će pesnik sa svojom pesmom zauzeti koje mesto u ovom zborniku. Svaka od pesama pročitana pred publikom se nalazi u ovom zborniku. Takođe, prihvatili smo da se i pesme autora koje su iz drugih država stigle na naš konkurs nađu u ovom zborniku kao da su bili fizički prisutni na pesničkom maratonu. Goste iz inostranstva prihvatili smo u zbornik sa željom da, sa jedne strane damo šansu i mogućnost da se pročitaju i stihovi na stranim jezicima, a ujedno i da pozovemo i njihove prijatelje pesnike da nam se priključe i postanu državljani naše republike.

U ovom zborniku pesnike nismo ograničavali da šalju neke nove pesme koje do sada nisu bile objavljivane, već smo pesnicima davali šansu i mogućnost da pošalju svoje omiljene i možda najbolje pesme. Svako je za ovaj zbornik davao ono najbolje od sebe i tako smo dobili jedan poetički spelet raznoglasja koji se slio samo u dve reči „Pesnička republika”.

Ovaj zbornik je još jedan dokaz kako se peva u raznoglasju, na sav glas, kako bi svi čuli da: „Svet treba da peva, a ne da ratuje.”