Svetlana Petrović: „Da me sete na trenutke neke”


Prva knjiga pesama Svetlane Petrović pod nazivom „Da me sete na trenutke neke”je svojevrsni lični pesnički spomenar i poetski dnevnik u kome se u stihu beleže mnogi važni životni trenuci u pesnikinjinom dosadašnjem postojanju i putovanju kroz kroz vreme koje je ona stalno, prizvijaući Boga u svojim pesmama, najmilijima i čitaocima ponudila na dar.

Pesme koje su pred nama otkrivaju nesumnjivi pesnički talenat i od Boga dar naše pesnikinje, ali i sposobnost da se čuju unutrašnji glasovi duše, a ujedno i da se oni oblikuju u pesmu kojom nam se autorka obraća tiho, nežno, umilno i bogobojažljivo i time nam opričava damare iz podsvesti koji pohode u osami njenu dušu. U pesmi „Osama”, autorka nam kaže:

„Čaroban trenutak osame,
prožimanje tišine,
spokoj minulih vremena
sažme mi biće
u česticu daha
i saznanje svoga postanka.”

Ovim stihovima nam Svetlana govori o svom ličnom samoposmatranju, o preispitivanju dosadašnjeg života koji se uvek sastoji od mnoštva uspona i padova, od radosti i tuga, od potrage za nekim lepšim i čestitijim svetom u kome se pesničko biće oseća, u svojoj tananosti i težnji ka čistoti, kao svoj na svome.

Poezija je jedna vrsta emotivne i duhovne samospoznaje sebe i sveta oko sebe kroz jezik i ona se otkriva našoj pesnikinji kroz čitav  život i daje joj krila da opstane u svetu koji je, poput razbijenog ogledala, potrošen i skrenut negde na stranu i nikada nam ne daje jasnu sliku o sebi. Svetlana taj i takav polupani  svet sastavlja pesmom pomalo romantično mu daje i stavlja oreole svoje sanjane i proživljene lepote i pokušava da ga učini boljim i ugodnijim mestom za življenje kako za pojedinca tako i za njegove bližnje.

Svetlana Petović u svojoj knjizi peva fonom i prizvukom nostalgije i sećanja sa željom da promišljeno i prosnevano, kroz poetske slike i misli, otisne na hartiji, kao u kamenu, za vremena buduća, kao trajni trag vaskolikog postojanja.

Pesme Svetlane Petrović su pisane slobodnim stihom, njena misao je jasna i čista a jezik i reči u pesmama su pažljivo birane i oslikavaju jedan prefinjeni čitalački ukus i naslanjanje na post romantičarsku pesničku tradiciju koja se u trećem mileniju iznova afirmiše na srpskoj književnoj sceni.

Ovu knjigu Svetlane Petrović čitam kao početak njene pesničke vidljivosti na srpskoj književnoj sceni i zato je sa radošću preporučujem pažnji čitalačke publike kao jedan osobeni pesnički senzibilitet koji je nalik bunaru iz kog što više vode vadiš, sve čistija dolazi.