Milovan Mrkajić: „Blagost iščekivanja"

48 strana, broš. povez, 13x20 cm

Knjiga „Blagost iščekivanja“ Milovana Mrkajića, nevelika po svome obimu sa svega trideset i tri pesme (što nas simbo­lič­no upućuje na broj godina koliko je Hristos imao kada je stradao), govori na jedan jezgro­vit i filigranski izbrušen način o iskušenjima kroz koje pesnički subjekt, u potrazi za suštinom svoga biv­stvovanja, prolazi.

Naša stradanja često dolaze od naših zahteva za lepšim i boljim svetom u kome živimo, ali su oni i proizvod nerazumevanja, otkrića nesavršenstva naše drugosti u ljudima, pogotovu kad je u pitanju odnos sa animom koju pesnik želi da ustoliči u svojim vizijama kao svetlu i neponovljivu tačku kojoj će usmeriti sva svoja stremljenja, dok ona menja lica i obličja prolazeći metamorfoze sudbine, smrti i stvarnosti.

Izvod iz recenzije
Radovan Vlahović


Složeni piščev artizam dobija svoju punoću u metaforičnim iskazima ne prelazeći u artificijelnost. Glavna emotivna inspiracija je ljubavna čežnja, traganje za idealnom lepotom i apsolutnom srećom. Voljena draga je prikazana kao muza i ratnica, ona koja imenuje predmetnost poput Tvorca. Ona ne predstavlja objektiviziranu žensku lepotu već moćan lirski subjekat bivstvujućeg. Data joj je moć da stvara i snaga da pokreće lirskog subjekta. Njen uticaj ne slabi ni u odsustvu, jer ostaje sećanje na nju i neizbrisiv trag njenog prisustva u vremenu.

Izvod iz recenzije
Aleksandra Saša Kuprešanin

Zbirka pesama „Blagost iščekivanja“ mladog pesnika Milovana Mrkajića u svakom pogledu odgovara na izazove vremena i zadatka koji ima pred sobom: biti iskren, a istovremeno biti originalan. Zbirka ne poznaje cikluse, niti bilo koje razvrstavanje, ali je izvesno da se prepoznaju „faze“ ili bolje reći mogu se sa čitanjem pratiti promene koje se dešavaju sa pesnikom, a koje čitalac raspoznaje. Po svojoj koncepciji ova zbirka bi se mogla nazvati i lirskim dnevnikom. Bez želje da sami pravimo podele koje pesnik nije činio, istaći ćemo su nam pesme u zbirci vodiči u tom pesnikovom dnevniku osećanja: od prepoznavanja ljubavi, nesigurnosti pred susretom sa tom večitom enigmom, osećaja sveobuhvatnosti koje ona pruža; do udaljavanja, razilaska i krhotina stvarnosti kojima pesnik pokušava da dá ime i smisao. Rečju, „Blagost iščekivanja“ više je od same zbirke pesama: one je svedočanstvo esencije jednog bića, pesničkog bića.

Izvod iz recenzije
Viktor Škorić