Višeglasje (Dimanova, Katerina, Radoviš, Makedonija)

ДОМОТ ВО НАШИТЕ ОЧИ

Сите бараме домови и засолништа
низ местата кои не постојат,
низ улиците полни со џагор
и во празнотијата на луѓето кои ни недостигаат.
Во соништата ги замислуваме,
ги идеализираме
и трагично завршуваме во ладни соби
во кои една душа не може
да најде место за друга во себе.
Во таа потрага ентузијастички забораваме
дека полека го губиме здивот
и дека се тероризираме од желбата
да го пронајдеме домот
во кој ќе ни биде удобно.
Забораваме дека домот е некаде во нас
и единствено може да нѐ стопли
сопствениот оган кој тлее,
но никој не го одржува за да гори.Iz knjige VIŠEGLASJE: Zbornik odabranih pesama 8. Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala

Više o knjizi: