Goran Blagojević: „Ljubav je navada”

Nova knjiga Gorana Blagojevića pod tako neobičnim nazivom „Ljubav je navada” se prostire pred tobom, poštovani čitaoče, kao šareni ćilim kojim, kad se na njega ukrcaš i kad kreneš knjigu da čitaš, možeš da poletiš ovim našim panonskim prostorima nošen iz pesme u pesmu ritmom i rimom, očaravajućim slikama i doživljajima junaka ove poezije.
Pevati o ljubavi u ovom vremenu kad su osećanja, pa i ona lična u običnom životu, bačena negde na marginu, kad su emocije postale demode, i kad se čitav svet okrenuo na neku licemerno-folirantsku stranu, nije nimalo lako i niti jednostavno. U ovom vremenu za svoje emotivne damare treba imati snagu i iskazati ih bez stida. Otvoriti dušu i usmeriti je prema voljenom biću i reći ono magično i bez patetike volim te, nalik je junaštvu nad junaštvima.
Goran Blagojević je vitez i riter koji ide iz naroda i narodnim jezikom peva o ljubavi. Njegove pesme su pevljive i mogu se veoma lako i muzički obraditi. Njegova inspiracija su žene iz njegovog okruženja, one koje svakodnevno sreće ili ih je sretao kroz život, a njegova poetska komunikacija sa njima nekada proizilazi iz stvarno izgovorenih reči a nekada je samo deo unutrašnjih monologa poetskog junaka u ovoj knjizi.
Na jednom mestu, za sebe i svoju poeziju, Goran Blagojević nam kaže:

„Još pišem pesme rimovane
iskrene, nežne i odabrane,
za večnu ljubav moje dragane
koja mi srećom ispuni dane.”

Poetski zanos, kojim nas pesnik dariva i prosto nas hipnotiše svojom melodijom, ima u ovoj knjizi višestruku motivaciju koju možemo tumačiti kao stihovanu raspravu sa svetom kao u pesmi „Dođoš”, ili pak prizvuk nostalgične sete kao u pesmi „Jarani”, ali i često sećanje na detinjstvo kao u pesmi „Ja sam Pionir”.
Još bih vam puno pesama u ovom kratkom osvrtu na prvo čitanje Goranove poezije, mogao navesti kao dobre primere narodnog pevanja koje se tako raskošno, melodično, poetično i dobronamerno baškari između korica ove knjige ostavljajući nas oradošćene sa željom da joj se vratimo iznova i po nešto i napamet naučimo.