Dušan Šijačić: „Banatski čampaš”

Poslednjih godina drugog i početkom trećeg milenijuma, svet je izgubio i potrošio iluzije koje su ga držale uspravnim i davale mu nadu da ljudski rod čeka svetla i lepa budućnost. Raslojavanja, kako duhovna tako i socijalna, u liberalno kapitalističkom prosedeu, učinila su da se pojedincu, onom iz običnog i svakodnevnog života, putem marketinških kampanja, izmakne tlo realnosti pod nogama a on se nađe u jednom međuprostoru između materijalne i virtuelene stvarnosti gde mu se ova druga čini mnogo ubedljivija, pa je često u prilici da ne uspeva da sagledava sebe u realnom svetlu, ili kad to ponekad i uspe, ne može da poveruje da je to zaista ono što on živi. Tako je u čitavom svetu, pa i ovde kod nas u Banatu, u okolini Novog Bečeja, gde se u vremenu tranzicije dešava radnja romana „Banatski čampaš” Dušana Šijačića koji nam otkriva, pomalo maniristički, realnost paorsku svojih junaka što svakodnevno, sa svojih evedri i salaša, biciklima, po zemljanom truckavom putu, nose mleko u mlekaru i usput, da prekrate vreme, pričaju o svemu i svačemu.
Dušan Šijačić odlično poznaje mentalitet našeg zavičajnog banatskog čoveka koji je ovde „so zemlje” i koji više od pola veka kasni za savremenim tehnološkim proizvodnim procesima i ostaje onako arhaičan, renesansan, sa velikom dozom humora i duhovitosti, dok je marketinškim trikovima, kako kroz medije tako i kroz društvene mreže, rog zamenjen za sveću a njegovo zaostajanja na trenutke, bez obzira na svu jetku muku koju proživljava, liči u ekološkom smislu na prednost, jer je svakodnevno suočen sa prirodom, i samo sa njom, u štrokavoj veri u Boga, pokušava i uspeva da nosi svoj maleni život. 
Junaci Dušana Šijačića, na starim predratnim biciklima, sa mnoštvom sećanja i priča o svojim kako živim tako i upokojenim sugrađanima, su revolucionari paorskog poštenja i tranzicionog gubitništva u vremenu koje je čast, moral i doslednost zamenilo interesom, a  ljudskost je sa unutrašnjeg duhovnog plana prebacilo na spoljašnji materijalni, koji je ljude pretvorio u ale koje su večno gladne kapitala, moći i želje da gospodare drugim ljudima.
Dušan Šijačić na trenutke svoje junake slika vangogovski, pomalo iskošeno, praveći fresku ovog vremena, što se iz mikrosveta i našeg sela usmerava ka globalnom selu koje teško može da razume patnju, muku, bol i finese proživljavanja njegovih junaka. Uprkos tome, Dušan Šijačić šalje svoje maestralne banatske ljude u pejzažu, a ko razume, shvatiće o čemu se radi.  
Knjigu proze pod nazivom „Banatski čampaš” Dušana Šijačića preporučujem za čitanje i suočavanje sa stvarnošću, koja ne postoji samo ovde u ovom romanu, već i u životu koji nam je poslednjih godina, uistinu, postao oskudan i čombav, kao letnji, truckavi, blatnjavi put o kome nam autor tako ubedljivo u ovoj knjizi govori.