„Grupa Poeziranje: Pesme pobednika 4. Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala"

64 strane, broš. povez, 13x20 cm


U knjizi „Grupa Poeziranje: Pesme pobednika 4. Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala" objavljene su pesme članova ove grupe koji su se kolektivno prijavili na Ćetvrti Evropski fejsbuk pesnički festival i osvojili nagradu - objavljivanje pesničke zbirke - u konkurenciji od preko 400 autora iz 18 zemalja sveta. 

U pitanju su sledeći autori: Srđan Knjeginjić (Prijedor), Dženita Suljka­no­vić (Tuzla), Jovana Bajagić (Niš), Mladen Đuričić (Vr­bas), Ljubomir Delević (Zrenjanin), Milana Ljubisav­lje­vić (Zrenjanin), Marija Pantelić (Beograd), Dejan Popo­vić (Podgorica), Jelena Vidić (Beograd), Igor Varga (No­vi Sad/Herceg Novi), Jelena Blanuša (Kikinda), Dalibor Starčević (Doboj), Ivana Šafradin (Vitez, BiH), Mladen Stojadinović (Paraćin), Nataša Nikolić (Novi Sad), Pred­rag Milovanović (Krupanj), Roberto Vodanović (Zadar), Svetlana Savić (Sremska Mitrovica) i Vedrana Dragolje­vić (Sarajevo). 

Žiri je radio u sastavu: Simon Grabovac, predsednik, Franja Petrinović, Miloš Latinović, Goran Ibrajter i Radovan Vlahović. 

Radovan Vlahović u Predgovoru rekao je: „Člano­vi Grupe su nam potvrdili veru da poezija ipak traje u onom svom uzvišenom smislu i ojačali nadu da će trajati i u vremenu budućem. Takođe, pokazali su nam kako je poezija spojila preko jedne društvene mreže mlade autore sa politički trusnih područja bivše nam zajedničke države i uverili nas da pesnička reč zaista ne poznaje granice." 

U obrazloženju žirija, koje je, takođe, objavljeno u knjizi, predsednik žirija Simon Grabovac, rekao je: „Pre svega to je no­vi senzibilitet koji ovi mladi stvaraoci saopštavaju sa ne­verovatnom jednostavnošću, pesnički veoma us­pe­lo i ponekad sa skoro neprimerenom virtuoznošću. Na­rav­no, kada ovo kažemo onda veoma dobro znamo da ima­mo posla ne sa grupom koja nastupa sa jedinstvene prog­ramske platforme, nego je to skupina pojedinaca. Ali, ipak, može se govoriti o nekim zajedničkim karak­teristikama. Pored, već pomenutog senzibiliteta, tu je i specifičan mladalački, ponekad prkosan, drugi put sar­kastičan, odnos spram sveta i pojava, kao i jednos­tav­nost u njhovom imenovanju i uobličavanju."