Pesnička republika (Klјajić, Nada, Baranda)

LjU-BAV

Dok je sunce u rano predvečerje umorno, svuda oko sebe rasipalo svoje zrake, pod šumom Lakokrilih, tik iznad vode, sretoše se dva Cveta. „Kako si lepa!“ Dočekao ju je prijatnim osmehom, dok je još uvek sanjiva od dugog sna trlјala svoje oči. Neobična toplina joj se razlegla po telu od tih nepoznatih reči. Uzvrati nesigurno šapatom: „I ti...si... divan!” Dugo nakon toga joj je dozvolio da zagleda zlatom posute zenice koje su je bez prestanka očarano posmatrale.
 „Hm, ja nemam ime... A ti?”  prekinuo je njihov nemi razgovor. Šum krila se za trenutak pojačao dok je ona prebirala po mislima. „Mislim da ga nemam ni ja” oborila je  pogled  razočarano. Pod nogama im je plјuskala  duboka rečna voda. „A zar je važno to?” „Šta?” „Pa to, da imaš ime?” Mislim da nije” neočekivano zatim nežno nasloni svoju glavu na njenu. Možda bi uzmakla, pobegla, u nekoj drugoj situaciji, ali u ovoj ‒ nije. Pristala je na to što joj se upravo dešavalo. Osetila je toplu blizinu kao nešto najnormalnije na svetu. Zatvorila je oči, ali su joj se i pored toga uporno kroz kapke probijali topli odsjaji crvenih zraka sunca na zalasku. Pomislila je da bi mogla ovako večno stajati ‒ jer je on nežno naslonjen na njeno telo. 
„Hajde sa mnom!” veselo odjednom povika. Bez reči, pođe za njim. Ubeđujući sebe (vrlo opravdano) da će sasvim sigurno nestati, ako će se i on kakvim čudom  udalјiti od nje. Nestašni povetarac joj je milovao uzavrelo lice, a lake prozirne kaplјice vode kvasile ledene  noge, dok je nepozvana bura u njoj rasla. Pogled joj je dolutao do lelujavih, šuštavih, smaragdnih  listova u krošnjama drveća, dok se njen i njegov narod veselo igrao po površini vode. Svuda se orila pesma i lica pevača su blistala od sreće. Osećala je sreću kao nežni dodir lahora.
„Pogledaj! Eno pravog mesta za nas dvoje!” Pogledala je u naznačenom pravcu i pred sobom  ugledala sjajnu površinu lista lokvanja nad kojim se rascvetala snežnobela carska kruna. Opet ju je prisno zagrlio. Zadovolјno je zastenjala i prihvatila  taj dodir. Upitala se kakvo ime nosi neizmerna čulnost koje se  tako slobodno širila  među njima ‒ a u isto vreme, zar taj osećaj mora imati ime?
Nad blistavom belom krunom proleti vrtlog Lakokrilih nošen neobičnom melodijom  pesme na usnama. Razaznala je reči koja su poput meda kaplјala nad njihovim glavama „LjU-BAV! LjU-BAV! LjU-BAV!” „Šta to znači?” upitala je. „Ne znam.” Usledio je jednostavan odgovor. Ponovo ju je gledao istim dubokim tamno-zelenim zenicama. „Možda Lakokrili uzvikuju naša imena! Da! Zašto da ne!” Palo mu je na pamet. „LjU ‒ je tvoje ime. A BAV ‒ moje”. Objasnio joj je. Nije bilo razloga da se sa tim i ona ne složi. On je nju znao. On je nju prepoznao. Ime joj se dopadalo,  baš takvo kakvo je on hteo, a naročito kada se izgovaralo zajedno sa njegovim. „LjU-BAV! LjU-BAV!” dopiralo je glasno klicanje do njih.

Noć je polako pritiskala svojom tminom površinu reke, po modrom nebu iskrile su majušne srebrne zvezde. Odsjaj je umesto sunca bleskao po vodi. „LjU...” začula je tiho tik kraj sebe „ja moram da idem” slabim slomlјenim glasom ju je neočekivano obavestio. „Gde?” uzviknula je pod ujedom neverice. „Zašto?” Pitanja su zatim usledila usporena, omamlјena pod snagom šoka. „Moram da idem... ali srešćemo se opet... veruj mi...” Tešio ju je a nije bio siguran. Nije mogla da prihvati njegov poslednji zagrlјaj. Zašto joj je dao sebe celog ‒ da bi je sada ostavio? Zašto joj je sve ono pre govorio? Lažnu nadu zidao? Šaputao najslađe nežnosti namenjene samo njenom srcu? Pronašao samo za nju dragoceno ime? Čemu? Zašto?
Okrenula je glavu dok se on ćutke otisnuo dalјe niz reku sa zajedničkog lista. Nije gledala kuda će… sam ispod  zvezda. Tuga joj je u sekundi okovala ranjeno srce. Pitanje „zašto” je sasvim očekivanoizgubilo vrednost. Izgubilo najprostiji značaj. Odgovor nije dobila od koga je htela. Zašto da ga zove? Nјegovo ime je samo uz njeno imalo smisao. Suze su joj prvi i poslednji put klizile niz lice pravo u duboku hladnu vodu. Snagu joj je smenila nemoć. Gubila se među suzama, tugom i snom. Umorna, legla je na leđa. Vid joj se mutio. Pun mesec je prosuo svoju šolјu toplog mleka po nebu. Prošaputala mu je, nadajući se da će je čuti: „Znaš… nema LjU-BAVi...nema  više LjU-BAVi...”

Ljubav se rađa i živi a od nje se to ne očekuje.
Šalјe nam poruke.
Utiče na nas.
Kliče na sav glas.
Ako je ne želiš
Biće nedostižna
Bedna i siromašna
A tako je suštinski sveprisutna
Nije nestvarna i nebitna
Dozvolјeno joj je da traje i samo jedan dan
Ako će tada uspešno ispuniti  najlepši san...

Cvetovi sa Tise.


Suzo…

Podivljaj i pobesni,
suzo!
Bedo moja!
Izdajico, vlažna i otrovna!
I da sam ti sve dala
i pružila,
bežala bi isto,
kao da sam ti sve otela!

O, divljaj i besni,
suzo
moja neverna!
Ma koliko te krila i stiskala,
opet ćeš ići niz obraze
i reći
da boli, koliko te gaze!
A nisu!
Nije istina!
Samo si ti, o, jedina,
pošla na put tvrdoglava.

I hitaš!
Prokleta bila!
Da vapajem vrisneš od boli,
od muke koja te steže.
Kažeš:
„Teško je onima što ostaju,
a lako onima što beže”!

Pa, gde se sada kriju?
Te reči, smele, ohole.
Sada kad cviliš da bole
sve druge reči i dela?

Gde se sad u tom besu,
junačka petlja skrila?
Kao da nikada
hrabra
i
čvrsta
nisi bila?

O, besni i divljaj,
suzo
i
nemoj se više kriti!
Dosta si hrabra bila,
da sad takva ne smeš biti
od muke

besna i divlja!


Iz knjige Pesnička republika: Zbornik radova II


Više o knjizi: