Mira Vidović Rakanović: „Razotkrivena neosećanja”

Mira Vidović Rakanović nam u svojoj prvoj knjizi pod naslovom „Razotkrivena neosećanja” otvara svoju pesničku riznicu i pred nas stavlja pregršt stihova sa željom da nas uvede u svet svog lirskog subjekta i svog pesničkog ja, i povede nas da sa njim proživljavamo njenu umetničku realnost koja nam se, već od prvih stihova, pokazuje kao ritmično, koloritno, jezgrovito, aforistično i filozofično pevanje.
Pesnikinja nas uči da proživljeno i doživljeno odlaze u nepovrat, u zaborav, a da samo ono što je zabeleženo ostaje, nalik ponekad „sumornim tragovima”, i uči nas da nam malo za sreću treba, tek po neki osmeh dragog nam bića, u vremenima kad su se godine iscepale i pokidale kroz različite životne pometnje, koje su nam bile nametnute, koje mi nismo ni priželjkivali, ni zvali, a one su se desile uzrokovane spoljašnjim tuđim voljama i nametnutim ideologijama.
Mira je pesnikinja koju su život i muka omudrili i učinili da ona kroz svoje pevanje i mišljenje ne prilazi životu i stvarima naivno i olako. Ona je uspela da pronađe i otkrije mehanizme koji su nalik đakondinom smešku i sa puno ironije a ponekad i humora, onog jetkog, uspeva da se obračuna sa životnim nedaćama kako u pesmama koje su pred vama tako i, nadam se, u realnom životu.
 Poezija je organizovani skup unutrašnjih glasova koje beležimo na papiru sa željom da sa što manje reči kažemo što više i usput ih organizujemo u stihove, strofe i konačno ih uobličimo u pesmu.
Poezija Mire Vidović Rakanović je u knjizi „Razotkrivena neosećanja” sublimacijaja njenih traganja i korespodencija sa emotivnim damarima koji su je kroz život pratili i koji su je kao morski talasi o hrid tukli sa svih strana.
Naša pesnikinja ne preslikava život, već, u kratkim jezgrovitim stihovima, ponekad obične i banalne situacije prevodi u višu pesničku realnost i daje im lepotu, dopadljivost i šarm kojom se odlikuje čitava knjiga, koja je, poštovani čitaoče, pred tobom i koja osvaja iz pesme u pesmu, sve više i više...