Pre pola veka.

 
Na današnji dan pre 50 godina počeo je Vudstok, preteča svih današnjih velikih muzičkih manifestacija.
Varoš pod nazivom Vudstok nalazi se na dva sata vožnje od Njujorka, na Katskilskim planinama. To je sklonište za umetnike još od 1902. godine, kada je sin vlasnika mlina iz Mančestera stvorio koloniju inspirisanu Pokretom umetnosti i zanata. Šumovita brda Vudstoka bi možda ostala tajno utočište za kreativne Njujorčane da je Bob Dilan malo bolje vozio motor. 
1966. godine u blizini mesta gde je kasnije bila njegova vikendica, bila je to da se skoro sasvim povukao: tokom narednih osam godina pojavio se samo četiri puta.
Vudstok nikad nije bio na Vudstoku, već 150 km od mesta koje se tako zove.
Tog 15. avgusta 1969. godine, svi su bili prisutni na brdu u Vajt Lejku kod Betela, država Njujork. Festival je trajao do 18. avgusta.
Nastupili su Džimi Hendriks, Džo Koker, Dženis Džoplin, Ravi Šankar, Džoan Baez, Santana, grupe „Grejtful ded“, "Ten Years After", "Creedence Clearwater Revival", "The Who", "Jefferson Airplane"... Ukupno 32 izvođača. Planirano je da festival, čiji je slogan bio „Vodimo ljubav, ne rat“, traje tri dana kao vid protesta zbog rata u Vijetnamu. Organizatori su očekivali 50.000 ljudi, a došlo ih je 500.000. Iako je zbog neočekivanog, ogromnog broja ljudi sigurnost bila ugrožena, Vudstok je ipak prošao bez većih incidenata i postao je i ostao događaj kakav se nikada nije dogodio, ni pre, niti posle.