Aleksandra Petrović: „JUTARNJI DNEVNIK, provincijsko izdanje”


Alarm na mobilnom telefonu, oponašajući zvuk starog zidnog časovnika sa klatnom, odzvonio je osam puta. Tačno je osam sati, vreme za jutarnji dnevnik.

U vrtiću služe doručak. Za stočićima je više stoličica nego dece koja na njima sede.

U školama zvono označava početak prvog časa. Učitelji uzimaju dnevnike i izlaze iz zbornice.

Učenik prvog razreda srednje stručne škole, sa pripremljenim papirnim avionom u ruci, strpljivo čeka da se na vratima učionice pojavi profesor matematike. Strpljivo čekaju i ostali đaci u učionici.

Otvaraju se šalteri pošte i banaka.

Visoka žena duge  kose otključava vrata parfimerije. Na rafovima ima robe kojoj uskoro ističe rok. Stakla na radnji su mrljava, u izlogu je prašina.

Našminkana devojka otvara butik. Ni danas neće mnogo mušterija ući u radnju punu lepe i skupe garderobe. Još je manje onih koji će nešto i kupiti.

Radnice u kineskoj radnji dolaze na posao i osmehuju se svojim kosookim poslodavcima dok ih pozdravljaju sa „dobro jutro“.  Obučene su u tople jakne, jer u ogromnim radnjama nema grejanja.

Službenici čije radno vreme počinje u pola osam, sa kancelarijskih stolova sklanjaju šoljice od prve jutarnje kafe.

Službenici čije radno vreme počinje od sedam, uključuju rešoe za drugu jutarnju kafu.

Službenici čije radno vreme počinje u devet, trljaju oči u svojim krevetima.

Doktor prima svog petog pacijenta po redu i razmišlja o doručku.

Pekari u vrele pećnice ubacuju pripremljeno testo. Mirisna peciva biće gotova, sveža i topla do devet sati, kada najveći broj zaposlenih ima pauzu za doručak.

Konobar u kafani već treći put lista novine poređane na sto najbliži ulaznim vratima. Nema nekadašnjih mušterija koje su svako jutro dolazile na šoljicu kafe sa ratlukom i kiselom vodom i čašicu rakije. Malo je i novih mušterija koje dolaze na kafu u toku dana. Ima slučajnih prolaznika koji navraćaju da predahnu od puta i da se osveže, ponekad.

Penzioneri, odavno rasanjeni, spremaju se da krenu po hleb.

Iz autobusa koji je upravo pristigao na autobusku stanicu  izlazi putnik. Autobus koji napušta autobusku stanicu odvozi putnike. Treći autobus, sa svojim putnicima, prolazi pored stanice, ne zaustavljajući se.

Na železničkoj stanici se ni danas neće zaustaviti ni jedan voz. Možda će, doduše, neki ipak proći prugom. Sa krova zapuštene zgrade spašće bar jedan crep.

U fabrike na kraju grada ni ovog jutra neće ući nijedan radnik. Nijedna mašina u pogonima neće biti pokrenuta. Niko, sem kerova lutalica, ni danas neće prošetati fabričkim krugom.

Bivša radnica bivše fabrike unosi u kuću još jedan naramak drva. Na „smederevcu“ već krčka skromni ručak.

Bivši radnik bivše fabrike gleda kroz prozor lupkajući prstima po stolu. Nada se da zima neće biti jaka ni duga, te da će moći do proleća da izdrži sa onim što je u sezoni zaradio kao pomoćni radnik na građevini. Do penzije ima još nekoliko godina.

Žena ispijena lica i krupnih, tamnih podočnjaka, polazi na zakazani abortus. Bilo bi to treće dete, kada bi ga rodila.

Svršeni visokoškolac, bez posla, odlučuje da je vreme da pođe.

Čovek izlazi na ulicu da bolje osmotri tablu koju je postavio na kuću. „Kuća na prodaju“, čita kao da je pisao neko drugi, a ne on sam.

Danas je prvi dan zime. Iako je bez snega koji bi prekrio i sakrio sivilo, radujem mu se.  Proleće je danas bliže. Mada mi lično nije ništa obećalo, verujem da će ono sigurno doći.