Promocija dva romana Radovana Vlahovića u Novim Kozarcima

Promocija dva romana Radovana Vlahovića „Bapa” i „1934.” (nastavak romana „Bapa”, knjiga druga), u izdanju Banatskog kulturnog centra, održaće se u četvrtak 26. aprila 2018. godine od 19 časova u Galeriji „Zdravko Mandić” u Novi Kozarcima u organizaciji Narodne biblioteke Jovan Popović Kikinda.O romanima će govoriti: Marija Tanackov, Vlada Dobrijević, Senka Vlahović i autor.

Roman „1934.” (nastavak romana „Bapa”, knjiga druga) izašao je iz štampe krajem 2017, a do sada su održane promocije u Novom Miloševu, Zrenjaninu, Vrbasu, Kikindi, Mokrinu, Novom Bečeju, Srbobranu, Kumanu, Mokrinu, Crepaji...

Roman „Bapa”, objavljen 2016. godine, našao se u tri najuža izbora za nagrade u 2017. godini: Vitalova nagrada Zlatni suncokret, Nagrada Laza Kostić Novosadskog sajma i Knjiga godine Društva književnika Vojvodine.

O prvoj knjizi „Bapa” su pisali i govorili prof. dr Nikola Strajnić, prof. dr Miomir Milinković, prof. dr Spasoje Grahovac, dr Dragana V. Todoreskov, prof. dr Tihomir Petrović, Milutin Ž. Pavlov, Simon Grabovac, Marija Tanackov, Gordana Maletić, mr Snežana Aleksić Stanojlović, Danica Vujkov i drugi.

Urednik obe knjige je Simon Grabovac. Recenzenti prvog romana su: prof. dr Nikola Strajnić i prof. dr Miomir Milinković, a recenzenti drugog romana su prof. dr Gojko Tešić i Franja Petrinović.

Roman „Bapa” objavljen je u prevodu na slovački jezik 2018. godine.

O romanu „Bapa”
„Kroz primer jednog domaćina sa salaša Tomašvol, blizu Dragutinova, sažetog u radni dan u kome se donose neke od odluka vezanih za napredak domaćinstva, i putovanje od Tomašvola do Dragutinova i nazad, Vlahović ostvaruje upečatljivu sliku o nekadašnjem životu Banaćana između dva svetska rata. Taj „Jedan dan Branka Popova“, kako bi se, analogno Solženjicinovom romanu, ova knjiga mirno mogla nazvati, otkriva motive delovanja glavnog junaka i njegovu životnu filozofiju. Združeni, oni predstavljaju svesno delatno nastojanje za stvaranjem malog pojedinačnog sklada u opštoj harmoniji života. Tako, ukratko rečeno, otkrivanjem i pronalaženjem jedinstva između unutrašnjeg i realnog života junaka, pisac nam omogućuje da otkrijemo i njegov smisao.” (Gordana Maletić)

„Branko nije bio plašljiv, ali je voleo red i poredak, i kad se jedanput u’vatijo jednog puta, i kad je vidijo da se tim putom dobro ide i da se napreduje, onda ga nije menjo. Takav je bio u svemu: i kad je orao, znao je da jedne godine ore na stuk, a druge godine na is. Znao je da je jutro uvek pametnije od večeri. Da se države menjaju, a da narod ostaje.” (odlomak)

O romanu „1934.”
„Roman 1934. drugi je nastavak epopeje o banatskoj porodici Popov, tačnije o paoru Branku Popovu Bapi iz sela Dragutinova kod Kikinde, njegovim ukućanima, komšijama, suseljanima i uopšte o Banatu kroz dvadeseti vek. Vlahovićevo književno delo predstavlja, između ostalog, istoriju jedne porodice, jednog podneblja, jedne kulture, konačno istoriju jednog načina života i jedne životne filozofije. Autor je ovim književnim poduhvatom sačuvao od zaborava jedan svet koji je takoreći na umoru, kojem preti potpuni nestanak. Sačuvan je u ovoj prozi specifičan jezik, običaji, kultura, ali i mnoge istorijske činjenice koje su piscu poslužile za izgradnju karakteristične, književne fikcije. Njegov Bapa, prosti banatski seljak, svedok je mnogih istorijskih previranja tog doba. On je čovek koji voli da se drži po strani od istorije, ideologije i politike, ali one često dolaze i traže svoj danak čak i od njega koji se trudi da im ne duguje ništa.” (Bojan Samson)

„Od zemlje smo postali, od zemlje živimo, govorio je Branko, a u zemlju ćemo i da završimo, to je naša sudbina. Zemlja. Sve drugo bude i prođe, al’ usta uvek ’leba ištu. Za nas seljake furtom ima posla i mi nikad nismo dokoni. Naučili smo da radimo, da imamo, i to što imamo da je naše, i nikad se nismo otimali i gramzili s tuđim da raspolažemo.” (odlomak)