Slobodan Panić: „Život nema utehu”

Nova knjiga Slobodana Panića pod nazivom „Život nema utehu” je zbir njegovih promišljanja života u stvarnosti koja je nazgled naopaka i turbulentna, a ujedno i pitoma i ležerna. Ako je takvom, našim postojanjem među ljudima, učinimo. Pisanjem Slobodan Panić razobličava mnoge zablude u koje se upleo savremeni čovek sledeći kanone i sisteme nauka, religija i ideologija. Iz tog tesnaca i mulja naš autor izvlači pojedinca, pere ga od blata i splačina svešću da Bog gleda svet našim očima i da ga mi moramo duboko osećati u sebi kako bismo bili u prilici da se ukotvimo u životu i živimo slobodni i oprezni kao da nam je svaki dan u životu prvi. Živet znači nositi se sa uspesima i podnositi neuspehe, a rane se, kako nam govori autor,  najbolje zaceljuju kad ih prirodnim putem i telo i duša zacele.
Slobodana Panića tumačim kao postegzistencijalističkog mislioca koji nam nudi odgovore na mnoštvo naših svakodnevnih upitanosti i tumači nam, tumačeći sebe, i nas same, kako bismo se osnažili i opstali u slavu naših malenih i običnih života. Velike filozofske sisteme iz prethodnih epoha je potrošilo vreme. Oko nas je sa svih strana zbrka i gomila protivurečnosti kojima se ne nazire kraj, i mi zamoreni i zagušeni od mnoštva informacija i svetine često ne nalazimo ogovor na pitanje kako na najjednostavniji način opstati, kako zavoleti i dobro i zlo što nam se nameće i kako biti ličnost koja ne samo što ume da misli, već i oseća i voli život i sebe kao nešto sveto i uzvišeno, što je, ipak, neponovljivo i nama najvrednije.
U svojim kratkim esejima Slobodan Panić nam jedan čitljiv i pitak način budi sećanja na spoznaje koje su nam se tokom života dešavale, ali ih nismo umeli na tako vispren način sebi definisati. On to čini u svoje i u naše ime i daje nam sve to kroz sublimaciju svjih duhovnih iskustava u knjizi  „Život nema utehu”.
Čitati Slobodana Panića znači ići korak dalje kako u življenu vlastith života tako i u njihovom promišljanju.