Četriti knjige Facebook beleški Radovana Vlahovića


Četiri knjige facebook beleški Radovana Vlahovića, čiji je zajedniči imenitelj - kratke priče, autor je pisao na svom facebook profilu u rubrici Beleške i zato su grupno nazvane Facebook beleške. Sve četiri knjige su 2011. godine obljavljenje u izdanju Banatskog kulturnog centra i one odražavaju moguća viđenja poetika koje su se tokom svakodnevnog pisanja i obja­vljivanja na facebook-u iskristalisale. U pitanju su četiri različita stilistička pristupa pripovedanju.

Nenajavljeno kao smrt je knjiga lirsko meditativnih priča koje u sebi sažimaju elemente poetske proze oblikovane kroz filozofske zapise koji su svaki za sebe jedna sentenca i priča. Ovo je knjiga koja nosi jednu lepu liričnu emociju koja se pre­nela u sledeću knjigu koja nosi naziv Džems Bond u kratkim pantalonama. U ovoj knjizi, autor je uneo element vremena kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina. U ovim pričama se vratio u svoje detinjstvo i ranu mladost i kroz pripovedanje pokušava da otkrije, i sebi i nama, koja je to životna filozofija koju je iz kuće glavni junak poneo, a koja je kasnije poslužila kao moralni kredo za njegovo biće i za dalji život, kao i čitave generacije kojoj je pripadao. To je knjiga koja govori o stvarnosti, a kroz sećanje glavnog junaka.

Treća knjiga koja nosi naziv Ode vek je pokušaj da se svakodnevica reprodukuje i od običnog govora napravi poezija. Ode vek je zbrika kratkih priča, pisanih jezikom reportaže, koje teže da nam pokažu koliko naizgled banalan razgovor pred dućanom može u sebi da nosi snagu, dramski, filozofski i večni zaplet na kome bi i Šekspir pozavideo.

Četvrta knjiga, koja nosi naziv Fridrih Niče i Silvija Plat u muško=ženskom frizerskom salonu, je knjiga eksperiment i koristi elemente nadrealnog, apsurdnog, fantastičnog i komičnog kako bi u svakodnevnicu uvela likove iz književne istorije i iste kroz priče prenela u jednu pripovednu stvarnost i na taj način dobila elelemente i snagu modernog pripovedanja. Ovakve priče još nazivamo poststrukturalnim. One kod čitaoca stvaraju i bude onu preko potrebnu zaumnost i osećanje zadovoljstva čitanja teksta.

Sve četiri knjige su pisane i nastajale su u jednom vremenskom periodu u kontinuitetu. One su pokušaj da se sa malo reči kaže što više, da modernog čitaoca, koji nema puno vremena, kao doping sredstvo, osnaže i daju mu duhovnu energiju kako bi prebrodio mukotrpnost egzistencije.

Koristeći internet i facebook društvenu mrežu, autor želi da nam pokaže da je književnost ne samo veoma vitalna, nego da i u vremenu modernih tehnologija ona ima budućnost i neprikosnovenu i besmrtnu vrednost.