Pisac, osnivač je i direktor prvog privatnog kulturnog centra u Srbiji - Banatskog kulturnog centra Radovan Vlahović objavio je preko 50 knjiga. Piše romane, kratke priče, pesme, eseje. Prevođen je na engleski, nemački, ruski, mađarski, makedonski, slovački, rumunski i slovenački jezik. Dobitnik je više nagrada za književni rad i kulturni pregalaštvo. Kao urednik izdavačke delatnosti BKC-a potpisao je preko 650 naslova. Mnogosturko je nagrađivan kao autor, ali i njegova izdanja su dobila vredna priznanja. Sa njim je o književnosti i izdavaštvu za portal sinhro razgovarala Slađana Milenković.

Na nedavno završenom Međunarodnom sajmu knjiga u beogradu „Izabrana zenitistička dela” (1. kolo u 8 tomova) u izdanju Banatskog kulturnog centra Novo Miloševo i Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski” ponela su Specijalno priznanje na 66. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Čestitam! Koliko Vam kao izdavaču znači ova nagrada?

RV:

 

Nagrade i Plakete „Sima Cucić” koje u oblasti književnosti za decu dodeljujete, uručene su 66. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Nagrada za životno delo pripala je Gordani Maletić, Nagrada za najbolju knjigu u oblasti nauke o književnosti za decu prof. dr Milutinu Đuričkoviću, a Plakete Perici Markovu i Julijani Milutinović. Ova nagrada je veoma značajna i privlači veliku medijsku pažnju. U čemu se ogleda njen značaj i koliko je ove godine bila medijski propraćena?

 

 

Koja je misija prvog privatnog kulturnog centra u Srbiji, Vašeg Banatskog kulturnog centra?

 

Kao književnik ogledali ste se u mnogim književnim formama i dobili brojne nagrade. Vaše stvaralaštvo ima nekoliko razvojnih linija, jedna je banatska u kojoj negujete sećanja na zavičaj, banatski govor i običaje, druga je novozenitistička, treća je modernistička, ima ih još, a bilo ih je i više. Imate svoju misiju u književnosti. Koju?

 

Osnovali ste nekoliko uglednih književnih manifestacija koje i danas traju. Izdvojte neke i pojasnite sa kojim ciljem?

 

Vi ste veoma zanimljivi kao pojava, čovek, ne samo kao književnik. Tokom kraćeg perioda živeli ste u prirodi na Fruškoj gori gde ste primenjivali svoju filozofiju življenja koju ste nazvali „eksperimentalnim egzistencijalizmom”. Pojasnite nam.

 

Bavili ste se i vizuelnim umetnostima, Snimate i filmove, predstavite nam tu stranu Vašeg stvaralaštva.

 

Vaše knjige su dosta prevođene. O Vama su objavljeni zbornici, knjige i mnogo kritika. O Vama je snimljen i dokumentarni film. Koliko to sve znači za razvoj i vrednovanje dela jednog književnika?

 

Pesnička republika je 2022. održana po sedmi put u organizaciji Vaše porodice. O kakvoj republici je reč?

 

Iz mnoštva nagrada koje ste dobili izdvajamo Nagradu Sunčani sat za književno delo i podsticaj literarnog stvaralaštva mladih u Sremskoj Mitrovici i Međunarodnu književnu nagradu Zlatni prsten u Makedoniji koje ste dobili 2020. GODINE. Koliko Vam znače nagrade uopšte, a Koliko posebno ova dobijena u našem gradu – Sunčani sat?

 

Razgovarala Slađana Milenković

Fotografie iz lične arhivr umetnika