Jutro posle kiše

I ništa ne prija tako dobro, sveže, nesvakidašnje i okrepljujuće, posle dugih sparnih, zagušujuće vrućih letnjih dana, kao jutro posle kiše. Vazduh je pročišćen i imamo utisak da je sve oko nas čisto i da miriše svežinom. I mi se osećamo čistije, slobodnije, ornije. Vremenske prilike utiču i na naše raspoloženje, hteli mi to ili ne da priznamo. U jutra posle kiše i vlastita nesavršenost izgleda manje upadljiva i manje uočljiva.
Prepoznajemo se u mislima, planovima koje smo čvrsto u sebi držali. Jutro je najbolji deo dana, kad smo najbliži sebi, kad se otkrivamo i ogledamo u vlastitim mislima i emocijama, kad nam je samopouzdanje čvrsto i stabilno i kad duh probuđen i oživljen kreće u potragu za odgovorima i rešenjima za upitanosti i teskobe koje su nas mučile prethodnih dana.
To što se ponekad u tišini i osami sebi baš i ne dopadamo mnogo, to nezadovoljstvo sobom prosto spada, otpada iz naše svesti kao blato sa cipela, nestaje u zakucima duše, i uskrsnuće kad dozvolimo sebi samorazarajući luksuz da od sebe očekujemo više od stvarne moći.
Jutro posle kiše uči da je mera u samoočekivanjima u stvarnom svetu važna, da je ona srednji put, a da duhovnom kretnjom i usmerenošću ka beskonačnom kroz slobodnu kreaciju i stvaralaštvo integrišemo energiju duhovnog bića i oradošćeni kreacijom uviđamo uzvišeni smisao postojanja, osmehnemo se i znamo to smo mi, u jutru posle kiše.



Radovan Vlahović
iz knjige „Nenajavljeno kao smrt: Facebook beleške I“