O nepravdama

 Šta je za nas pravedno a šta je nepravedno samo mi i Bog znamo.Pojmovi pravednog i nepravednog jedni su od češćih koji nam se vrzmaju u glavi uvek kad smo u relaciji u odnosu na druge ljude i na društvo i državu pogotovu.Naša lična osećanja za pravedno nam govore da je pravedno sve ono što je za nas moralno i emotivno i interesno prihvatljivo.I tu smo često isključivi i egoistični.Često smo skloni da pojam pravde i istine izjednačimo i da kažemo da je pravedno sve ono što je istinito.Ali često nam se dešava da ono što je u našem interesnom smislu i u željama i našem osećaju da je pravedno da to i nije istina.Da se to ne nalazi u svome ekvivalentu u realnosti i u stvarnom događanju. Dakle ono što mi mislimo da je pravedno često i nije istinito.

    Sa nepravdama se srećemo svakodnevno kako u našem životu tako i među ljudima sa kojima živimo.Mnogo toga na ličnom planu a u skladu sa našim emotivnim i moralnim poimanjem sveta a što se kosi sa našim interesima doživljavamo kao nepravdu. Nepravedno ne znači da nije i istinito.Sve ono što se kosi sa našim namerama i željama skloni smo da doživljavamo kao nepravedno. Osujećenost naših namera i naših želja od strane drugih ljudi doživljavamo kao najvišu nepravdu. Često nam se dešava da se naše namere i naši planovi ne poklapaju sa realnim stanjem i sa istinskim stanjem u svetu i među ljudima koji nas okružuju i onda smo skloni pobuni i da kao Kalimero vičemo nepravda sve je to nepravda, a ustvari ono što je za nas naizgled nepravda to je istinsko i činjenično stanje za druge ljude.Do ludila smo skloni da se osećamo ugroženo ako ne razmrsimo taj gordijev čvor kako u nama samima tako i u relaciji sa svetom u kome živimo.

       Dakle da zaključim ono što je pravedno ne znači da mora da bude i istinito a ono što je nepravedno ne znači da mora da bude lažno.Konformizam nas je uzdigao iznad ostalih bića na zemlji, a on nam je neophodan i da razmrsimo sagledamo ove suprotnosti koje nam često od života naprave pakao.I još samo kad bi umeli da pravimo u pravom trenutku i prave kompromise.