Miodrag Nadlački 01. јун 2010. · " VARVAROGENIJE " oil 70 x 50 ( cena 1200 e )

 


Варварогеније празнике лебдећи, лепршајући као ледоломац, костоломац, свечаним ћутањем прати, одлаже, залаже, улаже, лаже ....................
Варварогеније празнике у смокинг од сукна црног облачи, попут страшила за птице мајушне, колибриће, што звецкају гласићима пијукавим, око слушних канала му.
Варварогеније празнике, као злу коб што шушка и шушкета му, као ход болесника по плочнику, калдрмисаних усана, рана отворених смрадних, зађубрених и влажних од кисела млека, лимуна, поткованих цокула војника што је правио пртину између земље и неба, између усне и усне.
Варварогеније празнике целива белегом багремовим што ниже се као ђердан, бројаница камења, стена планина, планета, окица белих дечијих и зубића девојачких.
Варварогеније празнике премешта из свињца у свињац, из фијоке у фијоку, из оклагије у шаркију, из увета у уш, из песме у слику што нестаје док је гледа голем.
Варварогеније празнике обасипа, одасипа попут вина, слина и препознаје траг, благи лелујави дим са гомилом димчића, трговчића са ухом у контури оловке, тинте титанске што плеснава и сива самоурамљује се међу иконама, Варварогеније празнике ...